COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Har du nedsatt blodflöde i venerna?

9 december 2018

Ont av åderbråck? Värk i benen?
– Här är några saker du kan tänka på om du känner igen dig  

Det är vanligt med åderbråck – speciellt bland äldre. Det man kan göra är att behandla dem med åderbråcksbehandlingar men man kan även själv förebygga uppkomsten av åderbråck genom att sätta fart på blodcirkulationen.  

Om blodet som transporteras upp till hjärtat via venerna har besvär att göra detta kan det uppstå åderbråck på benen. Det är vanligt att gravida kvinnor samt äldre drabbas då deras kroppar förändras. Gravida ökar i vikt vilket skapar en belastning och äldre människors klaffar i venerna som är dem som trycker upp blodet kan försvagas med åren.

nedsatt blodflöde i venerna

Bensår – en konsekvens av åderbråck

Åderbråck är inte farligt, men det är lätt att ta bort vilket många gör eftersom det tycker det ser fult ut på benen. En annan anledning till att ta bort åderbråck är att de med tiden kan förvärras och skapa besvär i form av att det kliar eller till och med orsakar bensår. Bensår är sår på fötterna och nedre delen av benen som inte försvinner av sig själv. Har du haft sår på benen i över sex veckor utan att de läkt kan det mycket väl vara bensår som du har. Bensår uppstår när du har haft svåra åderbråck under mycket lång tid och därför är blodcirkulationen i benet verkligen dålig.

Ont av åderbråck – saker du själv kan göra för att slippa värk i benen

Åderbråck är inte snyggt, tycker många och väljer därför att göra åderbråcksbehandling. Men de kan som sagt också orsaka besvär. Med åren kan besvären förvärras och åderbråcken också bli allt mer synliga på benen. Det finns en rad saker du själv kan tänka på för att inte förvärra ditt tillstånd, alternativt förebygga uppkomsten av åderbråck. Kosten, rörelse och vikten är några saker du kan tänka på för att undvika värk i benen.

Kosten – bra att äta bra

En sund kosthållning är alltid bra, för hela kroppen, och det gäller även för åderbråck, speciellt om åderbråcken har orsakat bensår. Äter du tillräckligt med vitaminer, mineraler och proteiner och järn hjälper det nämligen till vid sårläkningen. Har du vitaminbrist får det motsatt effekt och såren på benen kan få det betydligt svårare att läka.

Slipp värk i benen – bli av med övervikten

Övervikt är också en bok i många ”hälsodraman”, även för åderbråck. Bär man på många extrakilon sätter det nämligen ett ökat tryck på venerna och gör att åderbråck kan uppstå eller förvärras om de redan finns där. Därför är det bra att gå ner kilona för att slippa ha värk i benen.

Sitt inte still för mycket – få igång blodcirkulationen för att slippa ha ont av åderbråck

Många av oss sitter för mycket stilla. Det brukar sägas att stillasittandet är vår tids folksjukdom. Att sitta still skapar många hälsoproblem, till exempel för hjärtat, men kan också orsaka problem som som åderbråck. Därför är det bra att då och då resa sig upp, göra tåhävningar, eller cirkulera på anklarna. Se också till att ta promenader regelbundet. Ett annat tips är att sätta upp benen i högläge när tillfälle ges – då blir det enklare för blodet att åka till hjärtat då venerna i benen inte behöver pumpa upp utan kan rinna ner – som att springa i nerförsbacke.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.