Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Har du åderbråck på fötterna?

Skriven av Dr. Martin Lawaetzjuli 9, 2020

Tjocka, utbuktade vener på fötterna kan vara åderbråck, och de kan vara oerhört besvärliga och orsaka både fysiska och psykiska åkommor.

Åderbråck på fötterna visar sig som tydliga vener som är lila och blåaktiga och slingrande på foten. Åderbråcken ligger ytligt och känns genom huden.

Varför uppstår åderbråck på fötterna?

Åderbråck uppstår på grund av arv, och förekommer hos ungefär var tredje vuxen. Åderbråck på fötterna är en ganska vanlig venös sjukdom, om ens föräldrar har haft dem kommer man troligtvis också att få åderbråck på fötterna vid någon tidpunkt i livet.

Trots att åderbråck på fötterna är ärftliga finns det olika försiktighetsåtgärder som man kan vidta för att minimera risken för hur stora och besvärliga åderbråcken på fötterna kan bli.

Vanligtvis uppstår åderbråck eftersom blodet i venerna inte cirkulerar tillfredsställande. I venerna i benen sitter venklaffar vars uppgift är att se till att blodet i venerna bara flödar i en riktning, mot hjärtat för syresättning. Eftersom blodet pumpas mot tyngdkraften är det mycket viktigt att venklaffarna fungerar som de ska. Venklaffarna slits på grund av till exempel arv, ålderdom, övervikt, graviditet med mera. Om venklaffarna fungerar dåligt kommer blod att ansamlas under venklaffarna och då ökar trycket i venen ökar och åderbråck utvecklas.

Normal ven grafikÅderbråck ven grafik

När åderbråck på fötterna blir till besvär i vardagen

I allmänhet är åderbråck helt ofarliga men åderbråck utvecklas över tid och då kan åderbråck, om de inte behandlas, utvecklas också på fötterna.

Åderbråck på fötterna kan ge upphov till en mängd olika besvär, som kan vara både fysiska och psykiska, många personer tycker att åderbråck på fötterna är fula. Om åderbråcken på fötterna har en negativ inverkan på vardagen kan det vara en god idé att behandla åderbråcken. 

De fysiska besvär som åderbråck på fötterna kan orsaka är en känsla av tunga och trötta ben och fötter, svullnad i fötterna. Vid svårare fall kan åderbråck på fötterna leda till klåda och eksem.

Åderbråck på fötter och ben

Åderbråck på fötterna är ofta förknippade med åderbråck på benen, eftersom åderbråck på benen ofta sprids nedför benet och till fötterna.

Åderbråck på både fötter och ben kan försämra livskvaliteten. Det första steget för att bli av med åderbråck på fötterna är en förundersökning där en specialist kommer att genomföra en ultraljudsundersökning av blodcirkulationen och identifiera eventuella åderbråck på fötter och ben.

Om åderbråck finns på fötterna kommer en bedömning av lämplig behandling, för att effektivt och försiktigt ta bort åderbråcken, att göras.

Behandlingsmetoder för att ta bort åderbråck på ben och fötter

Som nämnts ovan ser man ofta att åderbråck på benen kan leda till åderbråck också på fötterna. Om en person som har åderbråck på fötterna som han eller hon vill ta bort är det en god idé att ta bort åderbråcken på benen eftersom dessa ofta är relaterade. Det finns bra och skonsamma behandlingar för åderbråck som ger fantastiska resultat. Alla åderbråcksbehandlingar vid Åderbråcksklinikerna utförs av ledande nordiska specialister och endast lokalbedövning används vid behandlingarna. De olika åderbråcksbehandlingarna är mycket skonsamma och i nästan samtliga fall kan patienten återgå till sin normala vardag omedelbart efter en åderbråcksbehandling. De vanligaste metoderna för att ta bort åderbråck på ben och fötter är:

  • Laserbehandling
  • Skumbehandling
  • Radiofrekvens
  • Flebektomi

Den valda metoden beror på hur avancerade åderbråcken på fötterna är. Detta kommer att bedömas av en specialist vid en förundersökning.

5 snabba om åderbråck på fötterna

Hur känns det när man får åderbråck?

Det är väldigt individuellt hur det känns att ha åderbråck. Hos vissa är obehaget stort och hos andra känns åderbråck inte alls. De vanligaste symtomen är svullnad, klåda, kramper och tyngdkänsla. En del kan ha ont på åderbråcken och få ont i benet när man står upp under längre tid.

Hur känns åderbråck i underlivet?

Åderbråck i underlivet uppstår ofta i samband med en graviditet. Åderbråck i underlivet beror på att livmodern trycker mot de stora blodkärlen i bäckenet. Dessutom har man en ökad blodmängd och hormoner som påverkar blodkärlen och venernas elasticitet. Det kan kännas som tryck i underlivet och ibland syns blodkärlen.

Kan man ha åderbråck som inte syns?

Man kan ha underliggande åderbråck som inte är uppenbara och som inte nödvändigtvis orsakar problem. I dessa fall är det venös insufficiens, som är en venös sjukdom där venklaffarna är defekta och otillräckliga.
Det vanligaste synliga tecknet på ytlig venös insufficiens är åderbråck, men de syns inte hos alla.

Är det farligt med åderbråck?

Isolerat är åderbråck inte farligt. Åderbråck utvecklas med tiden och om åderbråcken inte behandlas kan de förvärras och leda till sjukdomar av allvarligare karaktär som bensår och blodproppar.

Kan man få blodpropp av åderbråck?

Åderbråck kan förvärras med tiden och leda till allvarliga sjukdomar om åderbråcken inte behandlas. Många är rädda att åderbråck ska öka benägenheten för blodproppar i lungorna och därmed eventuellt för bestående skada. Blodproppar är en reell riskfaktor för svåra åderbråck, och faktorer som påverkar risken för blodpropp är fetma, rökning, hormonpreparat och långvarig inaktivitet.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram