COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Missnöjd med benen efter graviditet? Då kan lösningen vara åderbråcksbehandling

9 december 2018

När man genomgår en graviditet finns det en stor risk att man får synliga vener på benen – det är åderbråck eller ådernät. Inte så snyggt – lätt att bli av med åderbråcksbehandling.

När man blir gravid är risken stor att man går upp ganska mycket i vikt. Det är inget konstigt med det, det är naturligt. Men det kan komma komplikationer med viktökningen – som att man får synliga, vridna och tjocka vener på sina ben. Det är det som kallas för åderbråck eller ådernät. Åderbråck är de som är lite kraftigare och buktar ut – de kan med tiden också försämras och skapa besvär som bensår. Därför bör de tas bort med åderbråcksbehandling. Ådernät är inte farligt men det kan vara jobbigt psykiskt att ha den på benen. Många kvinnor upplever att de inte vill visa upp sig i short och klänning på grund av ormliknande former på benen. Men det här är lätt åtgärdat. Genom åderbråcksbehandling kan man få tillbaka sina bens utseenden och våga visa upp sig igen.

Missnöjd med benen efter graviditet?

Mer blod vid graviditet
Kvinnor som blir gravida går i snitt upp 10 till 15 kilo i samband med graviditeten – det är helt normalt. Många går också upp betydligt mer än så. Men när man går upp i vikt ökar trycket på venerna och det kan skapa så kallade åderbråck. En fjärdedel av alla som har åderbråck är kvinnor och det sägs bero på graviditeten. När en kvinna väntar barn är det inte bara hennes eget ”fel” att åderbråck uppstår – barnet hon väntar kräver blod så blodmängden i kroppen ökar vilket också ökar trycket.

Viktökning och mer blod
Vilka som drabbas är svårt att säga, men cirka femtio procent av alla gravida kvinnor drabbas. Det man kan göra för att minska risken att tillhöra den gruppen som får åderbråck är att inte gå upp så mycket i vikt, onödigt mycket vill säga, och så kan man se till att vara i rörelse. Det ska inte vara hårt träning – det kan ju vara skadligt för barnet. Men lättare motionsformer är bra – ta lite raska promenader då och då under dagen. Det kan också vara en god ide att köpa stödstrumpor på apoteket och bära dem hela graviditeten och en också fortsätta bära dem efter graviditeten – cirka två till tre månader efter att barnet är fött.

Behandling
Men som sagt, många kvinnor drabbas av åderbråck ändå och det man kan göra då – om man besväras vill säga – är att göra en åderbråcksbehandling. Antingen gör man det på ett ben (det är inte ovanligt att åderbråck/ådernät bara uppstår på ett ben) eller så gör man det på båda. Det första en läkare gör är att titta på dina besvär med hjälp av ultraljud vid en förundersökning. Sedan avgör läkaren vilken form av behandling som krävs – skum, laser och andra alternativ finns. Behandlingen är relativt smärtfri och resultatet är omedelbart. Räkna med en kostnad på mellan 12 000 till 35 000 beroende på hur mycket som ska göras samt hur djupt åderbråcken sitter. Men det kan ju vara värt pengarna för år och år av shortsbärande utan komplex.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.