Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Fakta om åderbråck och graviditet

Skriven av Dr. Martin Lawaetzdecember 10, 2019

Det är inte ovanligt att kvinnor får åderbråck i samband med en graviditet. Det kan finnas flera orsaker till dessa men det är två som är mest betydelsefulla. Dessa är brister i venklaffarnas funktion till följd av arv samt försämrad blodcirkulation till följd av den extra kroppsvikten under graviditeten.

Att få åderbråck i samband med graviditet är dock inte något oundvikligt och det är heller så att åderbråcken fortsätter att växa efter avslutad graviditet. Det finns en mängd faktorer som samverkar för uppkomsten av åderbråck i samband med en graviditet och det finns mycket som kvinnan kan göra under och efter graviditeten för att minska riskerna för att åderbråck ska uppstå samt, om de uppstår, hur allvarliga de ska bli - och förbli.

Orsaker till åderbråck

De blåaktiga, tjocka venerna som slingrar sig från knävecken och ned utefter underbenet som vi känner under namnet åderbråck uppstår till följd av brister hos de klaffar som reglerar blodflödet i venerna och ofta i kombination med brister i blodcirkulationen. Styrkan hos en persons venklaffar är till stor del predisponerad beroende på genetiskt arv från föräldrarna men brister hos venklaffarna kan kompenseras med en god blodcirkulation och denna kan påverkas genom en hälsosam livsstil. Att blodcirkulationen spelar så stor roll för när åderbråcken uppstår och hur omfattande de blir beror på att blodet lättare pumpas uppåt om blodcirkulationen är god och då minskar volymen blod som ansamlas i de poler under venklaffarna som blir åderbråck.

normala vener vs åderbråck vener

Kroppsvikt och åderbråck

Graviditet är kanske den enda livsstilsfaktor som inte är ohälsosam men ändå kan bidra till uppkomsten av åderbråck. Detta beror på att viktökningen som kommer med en graviditeten; den som extra vikt som kommer med fostervatten, foster och moderkaka; också är en övervikt som leder till en försämrad blodcirkulation. Samma hjärta som tidigare syresatte kvinnans kropp ska nu syresätta också fostret och också bära på en mängd extra kilon som ökar belastningen på hjärtat. Det är denna belastning som leder till en försämrad blodcirkulation vilken i sin tur gör att kvinnor som har en genetisk predisposition för åderbråck ofta får dem i samband med en graviditet.

Försvinner åderbråck efter avslutad graviditet?

Efter att graviditeten avslutats försvinner den övervikt som är direkt relaterad till graviditeten. Med minskad kroppsvikt kommer blodcirkulationen att förbättras vilket vanligtvis gör att de åderbråck som uppstått i samband med graviditeten går tillbaka, men de kanske inte försvinner helt och hållet eftersom de pooler av blod som bildats sällan töms av sig själva.

Vad en person kan göra själv för att bli av med åderbråck efter graviditet

Det som en person kan göra själv för att bli av med åderbråck efter en graviditet är att minska den eventuella kroppsvikt som kommit under graviditeten som inte är direkt relaterad till graviditeten. Kroppen går igenom stora förändringar under en graviditet och det är därför inte helt ovanligt att kvinnors aptit förändras eftersom kroppen behöver mer energi och också förbereder sig för att amma ett barn när det väl fötts.

Den bästa egenbehandlingen för att bli av med åderbråck efter en graviditet är att leva sunt, motionera flitigt, äta nyttigt och att undvika stillasittande och stillastående.

Behandlingsmetoder för åderbråck efter graviditet

Om åderbråcken inte går tillbaka av sig själva, eller med hjälp av egna livsstilsförändringar, efter en avslutad graviditet så har kvinnan med åderbråck ett antal alternativ. Hon kan låta åderbråcken vara och vänja sig vid dem. Åderbråck är trots allt inte farliga, den värk de orsakar är oftast lindrig och det övriga obehaget vänjer sig de flesta vid. Detta framgår inte minst från alla vittnesmål från personer som behandlat åderbråck efter att ha haft dem i många år. De säger att det var en oväntad lättnad att bli av med åderbråcken eftersom tillvänjningen skett under så långa år att personen ifråga inte tänkt på värken och obehaget.

Ett annat alternativ är att behandla de åderbråck som finns kvar efter graviditeten. Det finns ett antal behandlingar för åderbråck som är både skonsamma och effektiva. Efter att ha fått sina åderbråck undersökta av en kärlkirurg kan kvinnan med åderbråck tillsammans med läkaren diskutera de olika behandlingsalternativen och fatta ett beslut.

De mest moderna behandlingarna kräver ingen sjukhusvistelse och ingreppet sker med endast lokalbedövning. Efter avslutad behandling, som tar runt en timme, kan patienten åka hem och sedan återgå till sin vanliga verksamhet efter bara några dagars vila.

Dessa moderna behandlingar för åderbråck är minimalt invasiva. Kärlkirurgen för in en mycket tunn kateter i venen med åderbråck och använder där ett litet verktyg som sitter på katetern för att sluta till venen med åderbråcket. Tillslutningen kan ske med till exempel lim, laser eller skum. Efter det att venen med åderbråck tillslutits så kommer den att skrumpna och kan därefter lätt dras ut ur kroppen med en liten krok.

Dessa behandlingar är mycket effektiva men för den som har anlag för åderbråck är det viktigt att komma ihåg att grundproblemet med de illa fungerande venklaffarna inte åtgärdas vid en behandling för åderbråck så det är viktigt att patienten själv arbetar förebyggande för att inte åderbråcken ska komma tillbaka senare i livet.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram