COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Efter graviditet kan synliga blodkärl tas bort

30 november 2018

Efter en graviditet är det vanligt att man drabbas av synliga blodkärl på benen och andra kroppsdelar – så kallade ådernät eller åderbråck. De är enkla att bli av med tack vare åderbråcksbehandlingar.

Hormoner, graviditet, ärftlighet – det finns många faktorer som ligger bakom att små vener som tidigare varit osynliga blir mer framträdande. Det är ofta inget farligt, men många besväras av dem ändå av kosmetiska anledningar. När sommaren kommer vill man helt enkelt visa upp benen. Att bli av med synliga blodkärl eller åderbråck var tidigare en ganska besvärlig procedur men tack vare dagens tekniska framsteg är det i dag enkelt att bli kvitt dem. Det går att göra det med laser, radiofrekvens, skum, lim till exempel. En läkare bedömer vilken metod som passar just dina dig.

Efter graviditet

När kvinnor blir gravida är det en fantastisk stund i livet. Men förändringarna som kroppen genomgår kan vara jobbiga. Speciellt om förändringarna blir permanenta. Cirka hälften av alla kvinnor som är gravida får synliga vener på sina ben. Det kan vara ådernät, som ligger ytligt på benen och är ofarliga, eller så kan det vara åderbråck som riskerar att skapa smärta och bli värre med åren. Efter flera graviditeter ökar dessutom risken att dessa uppstår. Det beror delvis på den hormonella obalansen som kroppen försätts i när den genomgår en graviditet, men också för att kroppen ökar i vikt vid en graviditet och det sätter mycket press på blodet som ska flöda igenom venerna. En kvinna som är gravid går i genomsnitt upp 10-12 kilo. Barnet som den gravida kvinnan bär på behöver också blod och det gör att mängden blod i kroppen ökar, en ökning på cirka 20 procent. Alla dessa faktorer tillsammans orsakar alltså att ådernät eller åderbråck.

Enkelt att ta bort

Till skillnad från många andra saker som förändras med kroppen som är svårare att åtgärda efter en graviditet, är detta med synliga blodkärl enklare. Det första man kan göra är att förebygga. Så redan i samband med graviditeten kan man bära stödstrumpor och stödstrumporna kan man sedan fortsätta att bära några månader efter att barnet är fött. På så sätt minskar man risken att få permanenta besvär. Medicinska kompressionsstrumpor går att hitta på apoteket. De kommer i två varianter, klass 1 och klass 2. För dem med ökad riska att drabbas, för att det till exempel är den andra graviditeten eller för att det ligger i släkten med detta problem, är nummer 2 att föredra.

Efter graviditeten kan det ändå ha uppstått synliga ådernät eller åderbråck, men det finns en chans att de försvinner av sig själv efter ett tag. Gör de inte det kan man med hjälp av en åderbråcksbehandling åtgärda problemet. Det gör inte särskilt ont, det går snabbt och dessutom får man permanenta resultat på det området som behandlats. Det finns flera olika metoder och vid en konsultations med en läkare får man hjälp att hitta den behandling som passar bäst för just dig.

Efter graviditet kan synliga blodkärl tas bortMartin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.