Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Dålig blodcirkulation i benen - ett symtom på åderbråck

Skriven av Dr. Martin Lawaetzapril 19, 2022

Många upplever att de får dålig blodcirkulation i benen någon gång i livet, vilket kan bero på olika saker. Om du har dålig blodcirkulation i benen kan det påverka vardagen, eftersom dålig blodcirkulation kan ge andra symtom som svullnad, kramper och tyngdkänsla i benen. Det händer också att dålig blodcirkulation i benen i värsta fall kan leda till åderbråck eller att dålig blodcirkulation i benen är ett tecken på att det redan finns åderbråck.

Hur känns dålig blodcirkulation i benen?

Om du har dålig blodcirkulation i benen kan det orsaka obehag och smärta i benen. Generellt är det ett stort tryck på benen eftersom blodet rinner i riktning mot gravitationen och det är många faktorer som spelar in när det kommer till dålig blodcirkulation i benen.

Om du har dålig blodcirkulation i benen kan det till exempel orsaka smärta i samband med promenader och vara ett hinder för att göra olika saker i vardagen, eftersom dålig blodcirkulation ger obehag.

Hur man förbättrar dålig blodcirkulation i benen

För att motverka, behandla och minska den dåliga blodcirkulationen är det viktigt att man gör förändringar i sina dagliga rutiner. Det kan vara riktigt svårt i början, men sakta kommer resultatet att visa sig.

Med lite justeringar i vardagen kan du skapa bra rutiner som kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i benen. Detta kan till exempel vara:

  • Stå upp varje timme om du sitter ner mycket på jobbet.
  • Håll dig fysiskt aktiv och gör övningar hemma.
  • Drick mycket vatten.
  • Lyft benen när du sitter ner länge, till exempel i soffan eller på jobbet.
  • Ät mycket frukt och grönsaker.
  • Ta kalla bad.
  • Bär stödstrumpor, eftersom stödstrumpor pressar benen, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen.
  • Minimera salt- och sockerintaget.
  • Massage på benen är bra för att få igång blodcirkulationen.

Dålig blodcirkulation - ett symtom på åderbråck

Åderbråck och dålig blodcirkulation i benen är ofta relaterade. Åderbråck utvecklas när trycket i venerna är högt och blodcirkulationen ofta är dålig, vilket gör att venerna buktar ut på huden och skapar åderbråck.

Åderbråck drabbar ungefär var tredje vuxen och åderbråck är helt ofarliga isolerat. Om åderbråck inte behandlas kan det i värsta fall utveckla allvarligare biverkningar som venösa bensår och blodproppar.

Gradering av åderbråck

Åderbråck klassificeras enligt CEAP-graderingssystemet, där C0 betyder att det inte finns några åderbråck eller bristningar, och en klassificering av C6 innebär att det finns aktiva bensår som inte läker. Detta system används av kärlkirurger för att bedöma vilken behandlingsform som ska användas för att uppnå bästa möjliga resultat.

gradering av åderbråck i skala 1-6. CEAP Klassifikation

Många som har åderbråck upplever att livskvaliteten förbättras markant när åderbråcken väl behandlats och smärtan därför har försvunnit eller minimerats. Detta innebär också att personer med åderbråck kommer att upptäcka att blodcirkulationen i benen förbättras när åderbråck tas bort. Ofta kan man känna hur mycket man har besvärats av det när åderbråcken är borta, eftersom man vänjer sig vid att leva med till exempel den dåliga blodcirkulationen och smärtan som detta kan orsaka.

Sammanfattning - Dålig blodcirkulation i benen

Det är många som lider av dålig blodcirkulation i benen och det beror på olika saker. Dålig blodcirkulation i benen kan påverka livskvaliteten negativt då det går in och påverkar en i vardagen och orsakar problem och obehag.

Dålig blodcirkulation kan också vara ett symtom på åderbråck, varför det kan vara viktigt att få åderbråck behandlade innan smärtan och besvären blir för stora besvär i vardagen.

5 snabba frågor om dålig blodcirkulation i benen


Hur känns dålig blodcirkulation i benen?

Smärta i benet när man går eller vilar är de typiska tecknen på dålig blodcirkulation i benen.

Hur behandlas dålig blodcirkulation?

För att behandla dålig blodcirkulation måste man först klargöra vad som ligger bakom. Det kan till exempel ha uppstått till följd av åderbråck och i det här fallet är det åderbråck som behöver behandlas för att förbättra blodcirkulationen.

Vilka tecken tyder på dålig cirkulation?

- Trötthet.
- Kalla eller svullna händer och fötter.
- Domningar och stickningar i fingrar och tår och ben.
- Minnesförlust och brist på mental klarhet.
- Oförklarlig huvudvärk.
- Attacker av yrsel.

Hur känner man att man har fått en blodpropp i benet?

Vaden eller benet svullnar och blir varmare. Ibland uppstår även rodnad eller annan missfärgning. Vaden kan vara öm och spänd om du klämmer på den. Du kan få värk i benet, vaden eller i sällsynta fall i hålfoten, framför allt när du går och använder vadmuskeln.


Hur påverkas cirkulationen av åldern?

Med ökad ålder blir blodkärlen stelare och blodtrycket blir ofta högre. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera blodtrycket. Hjärtat blir mindre töjbart och hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen minskar.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram