Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Biverkningar vid operation av åderbråck

Skriven av Dr. Martin Lawaetzjanuari 21, 2020

Åderbråck är vanliga inom befolkningen. Ungefär trettio procent av alla människor kommer vid något tillfälle i livet att få åderbråck.

Åderbråck uppkommer till följd av att blod rinner tillbaka nedåt vid de klaffar i venerna som ska blockera blodet från att rinna tillbaka. Det är dessa illa fungerande venklaffar som gör att blodet samlas i pooler under klaffarna. Dessa pooler utvecklas därefter till de åderbråck som slingrar sig nedåt och uppåt från knävecken, där de allra oftast först framträder.

Åderbråcken fortsätter ofta att växa på benen och blir tjockare samt sprider sig över större ytor på, oftast, underbenen.

Åderbråck C2 CEAP Klassifikation

Även om åderbråck nästan aldrig är farliga så skapar de ofta obehag och lindrig smärta hos de som har dem. Till detta kommer de skönhetsrelaterade problemen kommer av att många personer uppfattar åderbråcken som så fula att personerna drar sig för att visa sina ben offentligt.

Det är därför många personer väljer att operera sina åderbråck. Rent generellt så är dock förväntningarna på resultaten av operation av åderbråck mycket höga och förståelsen för hur en persons livsstil påverkar uppkomsten av åderbråck låg.

Möjliga biverkningar vid operation av åderbråck

Det finns ett antal mycket välfungerande operationer för åderbråck. Vanliga metoder för att operera åderbråck är bland annat att man gör ett mycket litet snitt på benen i närheten av åderbråcken och sedan drar ut dem med en krok, man kan också föra in en kateter i den skadade venen och där försluta den med laster, skum eller lim så att den skrumpnar så att blodet finner en annan väg.

Biverkningar vid operation för åderbråck

Som vid alla andra operationer i kroppen så finns det en risk att drabbas av biverkningar efter ingreppet. Vid operation av åderbråck är de vanligaste biverkningarna blåmärken, svullnad, missfärgning av huden samt lindrig smärta.

Vid stripping, som är en mer traditionell behandlingsmetod för åderbråck, är biverkningarna ofta något allvarligare, men ofta av samma typ som vi nämnt ovan. Stripping kan dock i sällsynta fall också ha biverkningar som till exempel svår smärta, infektion, blodproppar och ärrbildning. Frekvensen av blodproppar är mycket låg, cirka en till tre procent.

Andra typer av komplikationer är mycket ovanliga men det kan hända att en felaktigt placerad kateter orsakar trombotisering i det djupa vensystemet samt skada på nerver eller artärer. Nålen på katetern eller hettan från en laser, eller annat verktyg, kan också göra hål på närliggande vävnad vilket kan leda till biverkningar.

Försiktighetsåtgärder efter operation av åderbråck

Efter en operation lindar läkaren ofta in benen som opererats i elastiska bandage och patienten uppmuntras också att bära stödstrumpor under en viss tid.

När patienten återvänder hem bör han eller hon följa de instruktioner och rekommendationer som läkaren utfärdat. Det är till exempel viktigt att röra på sig, men undvika intensiv träning. Detta för att minska risken för blodproppar.

Simning, stödstrumpor med mera

Det finns ett antal aktiviteter och åtgärder som kan vara bra att ta till efter en operation av åderbråck för att undvika biverkningar och för att korta tiden för konvalescens. Patienten kan till exempel få fysisk aktivitet genom att simma. Simning är rent allmänt en träningsform som är mycket bra för personer som är känsliga eftersom simning nästan aldrig orsakar några skador eller slitningar.

En annan bra åtgärd är att bära stödstrumpor - Det kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i benen.

Undvik att åderbråcken återkommer

Arv är avgörande för att en person ska få åderbråck. Om en eller båda föräldrarna har åderbråck så är sannolikheten närmare hundra procent för att barnet också kommer att få åderbråck under sin livstid. Många personer är inte medvetna om vilken betydelse livsstil har för när i livet åderbråcken kommer och hur omfattande de blir.

Efter en behandling av åderbråck så är risken för att de återkommer inom tre år mellan tio och trettio procent. Många av de metoder som nu används för att behandla åderbråck är dock relativt nya varför forskning och data över längre tid saknas.

Det finns dock en hel del patienten själv kan göra för att undvika att åderbråcken återkommer. Nästan alla dessa aktiviteter handlar om att påverka blodcirkulationen positivt. Det kan till exempel vara att hålla normalvikt, motionera regelbundet, sluta att röka, undvika stillastående eller stillasittande, lägga benen i högläge med mera.

Sammanfattning - Biverkningar vid operation av åderbråck

Åderbråck är relativt vanligt i befolkningen, cirka trettio procent kommer att utveckla åderbråck under sin livstid. Åderbråck är ärftligt, om en eller båda föräldrarna har eller har haft åderbråck kommer barnet också att få det. Trots att åderbråck är ärftligt så kan en persons livsstil påverka när åderbråcken kommer att uppstå och hur allvarliga de kommer att bli.

Det finns många moderna och effektiva behandlingar för åderbråck som är minimalt invasiva och kan utföras under lokalbedövning på cirka en timme varefter patienten kan återvända till hemmet för en kort, ett par dagar till en vecka, konvalescens. Risken är cirka tio till trettio procent att åderbråcken återkommer tre år efter en behandling.

Även om de moderna metoderna för åderbråck är väldigt effektiva så finns det vissa biverkningar som patienten ska vara medveten om. De vanligaste biverkningarna är blåmärken, svullnad, missfärgning av huden samt lindrig smärta. Allvarligare biverkningar är mycket sällsynta.

Efter en operation av åderbråck bör patienten motionera försiktigt, undvika stillastående eller stillasittande samt hålla normalvikt för att återhämtningen ska bli framgångsrik samt för att undvika att åderbråcken återkommer.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram