Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Biverkningar vid åderbråck

Skriven av Dr. Martin Lawaetzmars 31, 2020

Åderbråck kan för många orsaka lindrig smärta och besvär som kan vara en begränsning i vardagen. I den här artikeln kommer vi att gå in i djupet om vad åderbråck är, varför åderbråck uppträder samt vilka biverkningar det finns vid åderbråck.

Åderbråck är vanliga, upp till trettio procent av befolkningen har antingen åderbråck eller kommer att få åderbråck vid någon tidpunkt i livet. Många tycker att åderbråck är fula eftersom de ofta är väldigt synliga, tjocka blå vener som buktar ut på huden.

Vad är åderbråck?

Ordet åderbråck kan orsaka viss förvirring eftersom många tror att det är en knut till venen - men det är inte sant. Ett åderbråck är en pool av blod som har samlats i en ven. Anledningen till blodansamlingen kommer att beskrivas här:

Venklaffar

I venerna har vi klaffar som hjälper till att reglera blodflödet så att blodet inte rinner i fel riktning, utan istället pumpas mot hjärtat för att bli syresatt.

Defekta venklaffar

Som är fallet med kroppen i övrigt slits också venklaffarna med stigande ålder. Om venklaffarna är slitna eller defekta kan de inte reglera blodcirkulationen, vilket resulterar i att blodet rinner tillbaka ned i venen vilket kommer att skapa stort tryck på venen. Detta gör i sin tur att blodet samlas i pooler. Detta orsakar åderbråck.

åderbråck vs normal ven

Åderbråck påverkar varje tredje vuxen och alla kan få åderbråck, men de uppträder ofta hos personer som är äldre, gravida eller överviktiga. Detta har att göra med det faktum att venerna hos äldre människor är mer utslitna och hos en gravid kvinna är venerna under stort tryck på grund av extra vikt och förändrad hormonbalans. Hos människor som är överviktiga är blodcirkulationen ofta dålig och det påverkar venklaffarnas funktion negativt.

Biverkningar vid åderbråck

Hos dem som har åderbråck kommer symptom och biverkningar att vara olika. Vissa personer märker knappt att de har åderbråck medan hos andra är de en mycket stor olägenhet som kan bidra till att minska livskvaliteten. De besvär som åderbråck kan orsaka är trötta, tunga och rastlösa ben, vilket kan orsaka kramper, särskilt på natten.

Om du har haft åderbråck under en lång tid och de inte behandlats kan några av biverkningarna vara:

  • Eksem
  • Pigmentering av huden i området runt åderbråcken
  • Venösa bensår
  • Tromboflebit
  • Djup ventrombos

Vid dålig blodcirkulation under en längre tid kommer det att påverka huden runt området med åderbråck. Eksem, tjockare hud och missfärgning är vanliga. Vid svårare tillstånd kan åderbråck också orsaka venösa bensår på underbenet eller vristen. Ett venös bensår kan vara stort som en handflata och vara så svårläkta att de kräver separat behandling.

En annan allvarlig biverkning vid åderbråck är tromboflebit, som är en blodpropp i en ytlig ven. Om denna blodpropp lossnar och flyter med blodet mot hjärtat kan den fastna i lungorna och det är ett mycket allvarligt tillstånd.

Hur undviker man allvarliga biverkningar vid åderbråck?

Biverkningarna vid åderbråck är alla relaterade till dålig blodcirkulation, och risken för biverkningar är relaterad till hur länge åderbråcken varit obehandlade. För att undvika biverkningar vid åderbråck kan en person förbättra blodcirkulationen genom:

  • En hälsosam och aktiv livsstil
  • Väderpumpövningar
  • Kompressionsstrumpor
  • Undvika att sitta eller stå stilla under längre tider

Genom att hålla dessa olika åtgärder i åtanke kan man minska risken för biverkningar vid åderbråck blir allvarliga.

Behandling av åderbråck

En person som har åderbråck med biverkningar som är så besvärande att de försämrar livskvaliteten kan välja att behandla åderbråcken. Det första steget mot en behandling är en förundersökning med ultraljud där blodets hastighet kontrolleras.

En förundersökning görs vid Åderbråcksklinikerna och tar cirka trettio minuter att genomföra. Efter förundersökningen kommer läkaren att diskutera olika alternativ för behandling med patienten.

Det finns flera bra behandlingar för åderbråck och de är enkla och minimalt invasiva.

Laserbehandling: Vid en laserbehandling förs en kateter in den skadade venen, varefter en laser sätts in i katetern och för att sedan långsamt dras ut. Värmen från lasern får den skadade venen att stängas och åderbråck med biverkningar försvinner.

Skumbehandling: Vid en skumbehandling för att ta bort åderbråck med biverkningar injiceras ett läkemedel i den skadade venen. Detta läkemedel får venen att stängas, blodet hittar andra sätt och åderbråcket försvinner.

Flebektomi: För att behandla de kosmetiska problemen av åderbråck, dvs de tjocka venerna som sväller på huden, används en så kallad virknålsteknik, även kallad flebektomi. Här läggs ett litet snitt på huden där venen ligger, varefter en bit av den skadade venen dras ut. Denna behandlingsform används ofta tillsammans med laserbehandling.

Dessa behandlingsmetoder är effektiva sätt att ta bort åderbråck, och därmed också begränsa åderbråckens biverkningar.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram