COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

  • - Använd munskydd när du är på kliniken.
  • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
  • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
  • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
  • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
  • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
  • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Artikel

Är du gravid och har du ytliga blodkärl på benen?

9 december 2018

Då är du långt ifrån ensam. Många gravida kvinnor är missnöjda med sina ben – men med åderbråcksbehandling går det att åtgärda.

Har du synliga blodkärl på låren, på vaderna, i knävecken och på anklarna? Då är du en av alla de kvinnor som har åderbråck eller ådernät. Du är långt ifrån ensam. Det sägs att så många som hälften av alla kvinnor har det. Många drabbas av det i samband med graviditet. Förr i tiden var det här något man bara var tvungen att leva med men nu, tack vare modern teknik och stor kunskap, är det faktiskt riktigt lätt att få snygga ben igen.

Mer blod vid graviditet

Att så många kvinnor har åderbråck beror på att kvinnor varit gravida och i samband med graviditet ökar risken markant. Varför? Jo, man tror att det dels kan ha att göra med den förändrade hormonbalansen. Men ännu mer tror man att det har att göra med vikten. När man är gravid ökar man ju som bekant med över tio kilo ofta och det skapar ett ökat tryck på venerna. Dessutom sitter man still mycket, vilket heller inte är bra. En annan faktor är att barnet som växer i magen också behöver blod så en gravid kvinna har faktiskt mycket mer blod i kroppen än hon vanligtvis har. Så, sammantaget finns det flera faktorer som spelar in. En som heller inte får glömmas bort är ärftligheten. Det går i släkten det här med åderbråck och ådernät. Det vill säga, om en av dina föräldrar har haft åderbråck är du genetiskt disponerad att ha det själv någon gång i livet.

Är du gravid och har du ytliga blodkärl på benen?

Bär strumpor och rör på dig

Så, vad kan man då göra för att slippa detta med synliga, fula, ormliknande grejer på benen? Sådana som gör att det inte alls känns så kul att bära kjol på sommaren. Det man kan göra, om man är gravid, är att inte gå upp onödigt mycket i vikt. Man ska också se till att röra på sig. En annan bra idé är att bära stödstrumpor under i stort sätt hela graviditeten men också efter graviditeten. Ja, tills kroppen hittat tillbaka till sig själv och man inte längre upplever den där uppsvullna känslan i benen.
Vid en andra graviditet ökar risken ännu mer att drabbas, det kan vara bra att tänka på det.

Hur mycket ligger en behandling på prismässigt?

Att göra en åderbråcksbehandling är inte helt gratis, men många ser det som en god investering i sig själva. Man träffar först en specialläkare vid en förundersökning. Läkaren tar med hjälp av ultraljud reda på vilken typ man har och hur djupt den sitter och så vidare. Sedan tittar man på behandlingsmetoder – det finns laser, det finns skum, det finns lim och mycket mer. Det går även att kombinera de olika metoderna. Priset ligger på cirka 10 000 kronor upp till 35 000 kronor beroende på hur mycket som behöver göras.Martin Lawaetz Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar. Martin Lawaetz är kirurg och underläkare på kärlkirurgisk avdelning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Han har under de senaste sju åren deltagit i en del av den främsta forskning inom modern åderbråcksbehandling, som har publicerats i ledande internationella tidskrifter.