COVID-19 försiktighetsåtgärder vid Åderbråcksklinikerna - Läs mer

Åderbråcksklinikerna är mycket medvetna om den aktuella situationen och ser till att följa myndigheternas rekommendationer.

Åderbråcksklinikerna följer Socialstyrelsens föreskrifter om vårdhygien, och vårt hygiennivå är extremt hög, eftersom vi har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder för att säkerställa både våra anställda men också dig som patient

Vi har vidtagit följande försiktighetsåtgärder för att säkerställa din säkerhet och hälsa:

 • - Använd munskydd när du är på kliniken.
 • - Så långt som möjligt kom ensam, såvida inte medföljare är absolut nödvändigt.
 • - Avspritning av händerna vid ingångar och väntområde.
 • - Minskat antalet patienter i våra väntrum.
 • - Ökad avstånd emellan stolarna i väntområdet, så du sitter i behörig avstånd till andra patienter.
 • - Grundlig och kontinuerlig rengöring av handtag och ytor i mottagning- och väntrum.
 • - Avspritning av dörrhandtag och alla ytor mellan varje patient.

Vi tar alltid väl hand om våra patienter, men just nu tar vi bara extra hand om dig!

Emellertid måste alla patienter och personal som har varit i riskområden för Covid-19 (Corona-virus) stanna hemma de första 14 dagarna efter deras återkomst - och först då kan de komma till Åderbråcksklinikerna förutsatt att det inte förekommit någon feber och andningsbesvär (hosta, ont i halsen eller andnöd).

Om feber och andningssymtom utvecklas måste du kontakta din egen läkare per telefon och bara komma till oss när infektion med Covid-19 botats.

Om du har varit i högriskområde eller har symptomer kan du ringa oss och omboka din tid.

Uppdaterad: 2020 11.09
Stänga
Nordens ledande
Bästa behandlingsmetoderna
Över 25 000 behandlingar
Åderbråcksbehandling – Hur det fungerar

Åderbråck eller ådernät är någonting som drabbar både män och kvinnor i olika åldrar och med olika kroppsformer. Många anser fortfarande att det är en ålderssjukdom, vilket inte alls överensstämmer med verkligheten. Sanningen är att åderbråck är relevant till alla människor och uppstår när venerna i kroppen utsätts för ett högt tryck. Detta innebär att de kan uppstå i vilken ålder som helst. Dock är det mest vanligt när man är mellan 30-40 år. Men det finns även tonåringar som lider av åderbråck. Då åderbråck uppstår som följd av högt tryck på venerna är det framförallt vanligt att åderbråck eller ådernät bildas på benen.

Åderbråck i sig är inte farligt om de inte börjar göra ont, ändrar form och färg eller ömmar. Dessa åderbråck ska då ses över för att följdsymtom inte ska uppstå. Den vanligaste anledningen för åderbråcksbehandling är därför av kosmetiska skäl. En behandling kan helt avlägsna åderbråcken eller jämna ut området och är då en uppskattad behandling för alla som lider av sina synliga eller fula åderbråck.

Skonsamma metoder av åderbråcksbehandling

Tidigare och nuvarande forskning om åderbråck och hur det enklast behandlas har skapat ett ganska brett urval av skonsamma metoder. Dessa behandlingsformer kan man då utföra på en klinik för att ta bort oönskade åderbråck. Urvalet av behandlingar och forskningen inom detta område tar ständigt stadiga kliv framåt. Men i nuläget är det framförallt fyra olika behandlingsmetoder som man kan välja mellan för att avlägsna åderbråck på ett mer skonsamt sätt.

Skonsamma åderbråcksbehandlingar:

 • Lim
 • Skum
 • Laser
 • Radiofrekvens

Behandling med laser eller radiofrekvens

Laser är en populär behandlingsmetod som har använts sedan år 1998. Med hjälp av ljusvågor behandlas åderbråcket och blir mindre synligt eller avlägsnas helt. En annan liknande metod som man ofta använder för att ta bort åderbråck med är så kallat radiofrekvens. Venerna stängs då istället med hjälp av värme och är även detta en skonsam och snabb behandlingsform.

Behandling med lim

Behandling med lim är en väldigt effektiv metod där man sprutar in ett biologiskt och naturligt lim i venerna som därmed stängs. Behandlingen tar oftast maximalt upp till 30 minuter att genomföra, men detta kan såklart variera beroende på vart åderbråcket sitter och hur stort det är.

Behandling med skum

Skumbehandling är den form av åderbråcksbehandling som har funnits längst. Sedan 60-talet har denna metod använts flitigt på flera kliniker runt om i landet. Med hjälp av skum som man för in i venerna kan de stängas för att de inte ska vara synliga eller bukta ut.

VNUS ClosureFast – en effektiv behandlingsmetod

Utöver behandlingar som till exempel lim, skum och laser finns det ytterligare en behandlingsform som är vanligt att man använder. Denna kallas för VNUS ClosureFast och räknas som den mest effektiva metoden. Dock är detta ingrepp större och mer kostsamt då metoden inkluderar fler steg och dessutom kräver lokalbedövning. Kostnaden för att genomföra denna behandling kan variera mellan 12 000 – 28 000 beroende på om du vill ta bort åderbråck på ett eller båda benen samt hur stort ingreppet är.

Behandling med VNUS ClosureFast

Denna effektiva metod innebär att man med hjälp av en kateter avlägsnar venerna genom att bränner bort den ven som orsakat åderbråcket. Den värme som bildas genom radiofrekvens stänger venen helt och detta gör VNUS ClosureFast till det mest effektiva valet på marknaden för det bästa resultatet. Behandlingen tar endast några minuter och efter lokalbedövning känner man inte av ingreppet alls.

Varför ska man behandla åderbråck?

De flesta åderbråck är som sagt inte farliga eller gör ont. Men om man trots allt lider av sina åderbråck eller gömmer dem kanske det trots allt är dags för en behandling? Varför ska du gå runt och må dåligt över någonting så naturligt och vanligt som åderbråck när du kan bli av med dem snabbt, enkelt och smärtfritt. Med hjälp av skonsamma metoder som lim, laser och skum kan du utföra en behandling utan lokalbedövning med direkta resultat. Dessa metoder är framtagna för att du snabbt ska kunna återhämta dig, ha mindre värk efteråt samt för att behandlingen ska vara avklarat på minde än en halvtimme.

Lider du av dina åderbråck eller har ont, kontakta ditt Landsting då de kan bekosta en behandling på kliniken om du har svåra symptom. De kommer att handlägga ditt ärende och om de beslutar att en behandling är nödvändig kan du besöka kliniken för en kostnadsfri behandling. Rådfråga även våra expertläkare för en bedömning om vilken behandlingsmetod som passar dig bäst.

Ingen ska behöva känna sig osäker över sina åderbråck. En snabb behandling på kliniken kan ge ditt självförtroende en boost för att du ska kunna använda dina shorts eller klänningar igen utan att du känner dig begränsad av dina åderbråck.

Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.
eller ring020-1401990
åderbråcksklinikerna

Åderbråcksklinikerna har avtal med Stockholms läns landsting gällande åderbråcksbehandlingar.

Detta gäller inte bara för patienter bokförda i Stockholm utan även för patienter från andra län i Sverige som önskar söka vård hos oss. Det krävs ingen remiss.