Åderbråcksklinikerna logo
✓ Nordens ledande specialister ✓ Bäste behandlingsmetoderna ✓ Över 35.000 behandlingar

Åderbråck som gör ont 

Skriven av Dr. Martin Lawaetzapril 17, 2019

Undersökningar visar att 3 personer av 10 någon gång i livet utvecklar åderbråck i olika former och storlekar. Åldern kan variera kraftigt men det är mer vanligt att personer mellan 30-40 år drabbas och då framförallt om de har ett väldigt stillasittande jobb eller står upp mycket. Det är även mer vanligt att äldre drabbas då de oftast har en sämre blodcirkulation där venerna då lättare utsätts för tryck och belastning som då ger upphov till åderbråck.

Åderbråck i sig är inte farligt om de inte börjar göra ont eller ger dig obehag om du står eller sitter ner. I dessa fall ska åderbråcken behandlas för att inte ge upphov till större besvär eller följdsymptom som kan vara farliga. Det är även viktigt att du uppsöker en läkare eller klinik om det sker några större förändringar i dina åderbråck eller huden omkring.

För många är åderbråck någonting som ingen pratar om då flera fortfarande håller kvar vid de gamla åsikterna om att det är en ålderssjukdom. Detta är såklart inte fallet då det drabbar människor i alla åldrar och på olika platser. Det är dock mer vanligt att åderbråck bildas på benen då det är en följd av ett högt tryck på venerna. Det är därför för kvinnor vanligt att få ömmande åderbråck eller ådernät under graviditeten som i vissa fall kan behöva behandlas för att inte ge långvariga besvär. Under graviditeten förändras hormonbalansen och kroppsvikten ökar, och denna plötsliga extra vikt sätter mycket tryck på venerna, vilket kan orsaka åderbråck som kan orsaka mild smärta.

Vad är åderbråck

Åderbråck uppkommer oftast till följd av läckande venklaffar i kombination med att de utsätts för ett högt tryck. För de flesta människor ger dessa åderbråck ingen värk utan är mer ett kosmetiskt hinder som kan göra att man känner sig obekväm i vissa vardagssituationer.  Men för andra kan åderbråck ge en del komplikationer. Det är dessa typer av åderbråck som man måste behandla eller i vissa fall avlägsna helt för att därmed eliminera smärtan och symptomen.

Normal ven grafikÅderbråck ven grafik

Idag kan man behandla åderbråck med hjälp av flera olika metoder. Valet beror på vilket typ av åderbråck du har som ska behandlas samt vart på kroppen behandlingen utförs.

När ska man behandla åderbråck?

Att lida av ett åderbråck är ingenting som du eller någon i din omgivning ska behöva göra. Det är viktigt att du frågar en läkare för tips och råd om vilken behandling som passar bäst eller vad du ska tänka på för att lindra symtomen om de bedömer att det inte krävs något ingrepp.

Tecken på att man ska behandla åderbråcken

Åderbråck orsakar ofta obehag, vilket kan vara en begränsning i vardagen och kan bidra till en försämring av livskvaliteten. Detta kan vara en bra anledning att undersöka möjligheten att få en åderbråcksbehandling.

Detta är några symptom som kan betyda att du ska behandla dina onda åderbråck:

  • Åderbråcken blöder
  • Du har haft en ytlig blodpropp i denna ven
  • Åderbråcket känns hårt eller svullet
  • Området kring åderbråcket är rött eller ömt. Detta kan vara ett tecken på att åderbråcket har inflammerats och det krävs då särskild behandling.
  • Du har ett ständigt tryck i benet eller runt åderbråcket som inte ger vika
  • Venösa bensår som trycker ska behandlas om de gör ont
  • Åderbråck som ändrar färg bör ses över då det är ett tecken på att venen eller området omkring inte mår särskilt bra

Det är nödvändigt att du undersöker dina åderbråck för att säkerställa att det inte sker några förändringar vad gäller färg, form eller storlek. I de flesta fallen betyder en förändring nödvändigtvis inte att det är någon fara. Men om det svullnar eller känns obehagligt är det viktigt att du uppsöker en läkare eller klinik för att det inte ska uppstå några värre komplikationer.

Åderbråck som inflammerats

Om åderbråcket känns hårt eller svullet, samt om området kring åderbråcket är rött eller ömt är även det ett tecken på att den ytliga blodproppen har inflammerats. Denna inflammation kallas för flebin och är en form av veninflammation som i de flesta fall måste behandlas.

En ytlig blodpropp behöver dock inte alltid leda till komplikationer. Men däremot är risken högre att du får en propp även i de djupa venerna. Dessa blodproppar är betydligt mer allvarsamma och om detta skulle inträffa ska du uppsöka en läkare direkt då det finns en risk för att proppen vandrar i kroppen.

Lindra symtomen med en stödstrumpa

För äldre personer eller gravida kan åderbråck i benen leda till att man upplever en stickande eller ömmande känsla. I dessa fall kan en stödstrumpa lindra symptomen och förebygger även risken för att nya åderbråck bildas. Detta beror på att stödstrumpan reglerar trycket i benen och därmed gör att dina vener inte belastas på samma sätt. En stödstrumpa är även perfekt att använda när du flyger då lufttrycket är högre kan detta försämra blodcirkulationen i benen och ge ett förhöjt tryck till venerna.

Många lider av sina åderbråck i hemlighet. Om du upplever smärta eller svullna ben är detta någonting som du ska ta allvarligt. Uppsök en läkare eller klinik som i sin tur kan avgöra om det krävs några behandlingar för att avlägsna problematiken. Eller om du istället ska bära till exempel en stödstrumpa i fortsättningen för att balansera ut trycket i benen och därmed lindra symptomen.

Artikeln är skriven av

Dr. Martin Lawaetz

Martin Lawaetz är en av Nordens ledande specialister inom moderna åderbråcksbehandlingar och utbildad vid kärlkirurgiska avdelningen på Rigshospitalet i Danmark. Han har mer än 15 års erfarenhet av behandling av åderbråck med de mest moderna och skonsammaste metoderna. Martin har varit en del av den ledande forskningen inom åderbråcksbehandling och publicerad i internationellt erkända tidskrifter. Han har bidragit till att introducera modern åderbråcksbehandling i Danmark. Martin har lång erfarenhet av behandling av komplexa åderbråck med en speciell kombination av de moderna, minimalt invasiva metoderna. Ett förhållningssätt han har utvecklat genom många års kunskap och som vi kallar “The nordic treatment protocol for advanced varicose veins”.
Boka Tid

Redo att bli av med dina åderbråck?

Boka en konsultation i närmaste klinik
Boka en konsultation →
Åderbråcksklinikerna logo

Våra kliniker

Gävle

Norra Skeppargatan 3
803 20 Gävle
tel: 026-2805240

Göteborg

Östra Hamngatan 30-34
411 09 Göteborg
tel: 031-7972470

Halmstad

Brogatan 6
302 42 Halmstad
tel: 035-2820860

Jönköping

Östra Storgatan 7
553 21 Jönköping
tel: 036-4426550

Kalmar

Larmgatan 14
392 32 Kalmar
tel: 0480-31 47 50

Karlstad

Sandbäcksgatan 7
653 40 Karlstad
tel: 054-4540850

Malmö

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö
tel: 040-6439780

Norrköping

Tunnbindaregatan 8
602 21 Norrköping
tel: 011-3230450

Skövde

Hertig Johans Torg 2
541 30 Skövde
tel: 0500-27 11 80

Stockholm

Drottninggatan 101
113 60 Stockholm
tel: 08-501 181 90

Södertälje

Klockarvägen 112
151 61 Södertälje
tel: 08-50118180

Umeå

Rådhusesplanaden 16
903 28 Umeå
tel: 090-2026250

Uppsala

Kungsgatan 93A
753 18 Uppsala
tel: 018-4108730

Västerås

Kopparbergsvägen 18 C
722 13 Västerås
tel: 021-4481390

Örebro

Rudbecksgatan 56, vån 3
702 23 Örebro
tel: 019-7652690

Östersund

Storgatan 34
831 30 Östersund
tel: 063-3916850

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram